Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 Thuis zijn in Jezus’ hart – Cluster Emmaüs

Thuis zijn in Jezus’ hart

We kennen het hart als symbool van liefde. Met Heilig Hart bedoelen we het allerheiligst Hart van Jezus. Bij Jezus’ liefde voelen we ons thuis. De maand juni is toegewijd aan het Heilig Hart. Meestal valt de derde vrijdag na Pinksteren in juni, dit jaar 19 juni. Op deze dag vieren we het hoogfeest van het allerheiligst Hart van Jezus. In meerdere kerken van ons parochiecluster Emmaüs staan verschillende beelden van het Heilig Hart; dat wil zeggen een beeld van Jezus waarbij zijn hart duidelijk zichtbaar is. Het Hart van Jezus vertegenwoordigt zo heel zijn Persoon, laat zien wie Hij is. 

Het hart is ons verborgen middelpunt; niet te bevatten voor ons verstand en ook niet voor een ander; alleen de Geest van God kan het peilen. Het is de plaats van de beslissing, van onze psychische neigingen. Het hart is ook de plaats van de waarheid, waar wij kiezen voor goed en kwaad; voor het leven of de dood. Een hart is ook symbool van de liefde.

Uitdrukkingen met het hart hebben altijd ook een gevoelswaarde en dringen door tot het diepe innerlijke. Bijv. Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. En we begrijpen wat er bedoeld wordt als bij demonstraties tegen racisme na een dodelijk slachtoffer, of na een aanslag gezegd wordt: het hart van de democratie is geraakt. Het gaat het om het diepste en wezenlijkste.

Zo noemt de H. Schrift vaak het hart als de plaats waar het gebed uit voortkomt (meer dan duizend keer!) Het hart bidt. We zouden kunnen zeggen: het hart is de plaats waar ik mij bevind. Bijbels gesproken: waar ik woon, of waar ik mijn intrek neem. 

Als we dit doortrekken, kunnen we ons ook thuis weten in het allerheiligst Hart van Jezus. We drukken ermee uit dat we ons bij Hem thuis en veilig voelen en verlangen naar de Liefde die uit zijn Hart stroomt; we vertrouwen ons toe aan zijn goddelijke barmhartigheid. En waar we barmhartigheid zouden omschrijven als warm-hartigheid voelen we meteen de betekenis aan.

Nu de H. Mis in zorgcentrum Sterrebosch vanwege de coronamaatregelen uitgevallen is, is er in ons parochiecluster vrijdags geen reguliere heilige Mis. Op dit belangrijke hoogfeest wil ik toch graag gelegenheid bieden de Eucharistie mee te vieren: vrijdag 19 juni vier ik ’s ochtends om 9 uur de H. Mis in de abdijkerk. De kans dat we boven het maximum van dertig personen zouden komen is verwaarloosbaar. Maar u kunt als u wil komen me een app’je sturen – 06 22 55 55 21 – of u op de gebruikelijke wijze aanmelden. Bij meer dan tien aanmeldingen kan ik dan een organist vragen om dit hoogfeest muzikaal te begeleiden. ”Hart van Jezus, maak ons sterk in geloof, trouw in hoop en onverdeeld in liefde” [Julia Verhaeghe].

pastoor-deken Wim Miltenburg fso