Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 Onze Lieve Heer weer met een hoofdletter. – Cluster Emmaüs

Onze Lieve Heer weer met een hoofdletter.

De nieuwste (protestantse) vertaling van de H. Schrift, die volgend jaar zal verschijnen (NBG21), schrijft God en de voornaamwoorden die naar Hem verwijzen weer met een hoofdletter. Dit was het belangrijkste punt van kritiek op de vertaling van 2014. Ik ben wel blij met die hoofdletter. Zo belangrijk is het natuurlijk niet, maar het gevoel van eerbied mogen we bevorderen. Niet voor niets was er kritiek op de kleine letter die God aanduidde. 

Zo gaat het met ons geloof … ongemerkt verdwijnen gebruiken, of momenten. Veelal zonder dat we het willen. Het verwondert me vaker dat in één generatie christelijke begrippen en katholieke gebruiken als het ware verdampt zijn. Het maken van een kruisteken is zo’n voorbeeld. We zien het nog wel bij voetballers uit katholieke landen als ze een goal gescoord hebben. Maar een goed gebruik kan ook weer terugkomen. 

Kleine elementen die ons leven met God verbinden. Rondom Allerheiligen verzorgen we de graven van onze doden. Als we daar staan, maken we gemakkelijk een kruisteken. Onze dierbare overledenen bevelen we bij God aan, en we roepen ook wel hun voorspraak in. Zelf ga ik in de week na Allerheiligen graag naar de verschillende kerkhoven waar (oud-)parochianen of familieleden rusten. We houden een band met hen. 

Ik ben blij dat de mogelijkheid verruimd is om bij het bezoeken van de graven bijzondere genade  te verkrijgen voor onze overledenen. Om, in verband met corona, te grote toeloop van mensen in de eerste week van november te voorkomen, heeft de Kerk de eraan verbonden gunsten verruimd over heel deze maand. Zo hoef ik niet al in de week na Allerheiligen de kerkhoven bezocht te hebben die ik van plan was, maar ik kan die bezoeken verplaatsen over willekeurige dagen in heel de novembermaand. 

De coronamaatregelen brengen ook hier een zekere onthaasting. Het past bij de rust van een kerkhof. En tegelijk laat het me geen rust om onze dierbare doden met een gebed en het geven van een kruisje bij de levende GOD aan te bevelen. Het past bij ons geloof. God zelf blijft hun en ons doel bij de weg die wij gaan. Hij is ons hoofddoel. Daarom mooi dat de hoofletter bij de naam van God terug is.

 

Wim Miltenburg fso, pastoor-deken