Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 Een kaars opsteken – Cluster Emmaüs

Een kaars opsteken

Aan het opsteken van een kaars in kerk of kapel verbinden we een intentie. En die intentie spreken we uit in een (stil) gebed. Ook als wij weer gaan, blijft de kaars daarvoor branden. Zo drukken we ons vertrouwen uit in Maria, of een andere heilige om voorspreker te zijn voor mijn intentie. De kaars beeldt ook ons geloof uit en geeft licht en warmte. 

We kunnen er zelfs een diepere symboliek in herkennen: zoals de was wegsmelt om op te gaan in licht en warmte, zo zijn wij als gelovige mens geroepen om licht en warmte uit te stralen in onze omgeving. De kaars wordt zo een symbool van onze bereidheid die door het geloof is aangestoken. 

Op 2 februari worden de kaarsen in een H. Mis gezegend. Deze kaarsenzegening is daarmee verbonden met de opdracht van Jezus in de tempel. We vieren dan dat Jezus veertig dagen na zijn geboorte door Maria en Jozef wordt aangeboden aan zijn Vader in de hemel. Het is al een voorafbeelding van Jezus’ levensoffer, zoals Hij zichzelf aan Zijn Vader zal aanbieden voor de grote intentie waarvoor Hij in de wereld is gekomen: de verzoening van die wereld. 

Een kaars steken we aan voor iemand van wie we houden. Jezus houdt van ons en biedt zichzelf voor ieder van ons aan zijn Vader aan. En met ons geloof sluiten we daarbij aan. We nemen de werkelijkheid aan zoals die zich aan ons aandient, maar in vertrouwen op God buigen we die om naar zijn verlossingsplan. We vragen Gods zegen over onszelf en de intenties waarvoor we een kaars opsteken en waarvoor we bidden.

In deze lijn verder doorgedacht is 2 februari (Maria Lichtmis) de dag van het Godgewijde leven: mensen die door God geroepen zijn, bieden hun leven aan Hem aan. Om zoals Jezus mee te werken aan de totstandkoming van Gods Rijk; een rijk van licht en warmte. Zo brengt ons geloof uitzicht in iedere situatie, ook in een tijd die door coronamaatregelen bepaald wordt.

In ons parochiecluster Emmaüs zullen we op dinsdag 2 februari (19 uur) in de abdijkerk in Thorn aan het begin van de H. Mis de kaarsen zegenen … kaarsen waaraan wij onze grote en kleine intenties verbinden. 

Pastoor-deken Wim Miltenburg fso