Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 Coronatijd en de Heilige Geest – Cluster Emmaüs

Coronatijd en de Heilige Geest

Met Pinksteren vieren we de komst van de Heilige Geest. De apostelen, die samen met Maria in de zaal van het Laatste Avondmaal bijeen waren, hoorden een geluid alsof het hard begon te waaien en zagen bij elkaar iets dat op vuur leek en op ieder neer kwam. En in hun binnenste, werden ze ertoe aangestuwd om Jezus bekend te maken, ze konden het zelfs in vreemde talen. Zo wordt het eerste pinksterfeest omschreven (vgl. Hand. 2, 1-4).

Die Heilige Geest is dichter bij ons dan wij vaak denken. “Niemand kan zeggen: ‘Jezus is de Heer’, als de Heilige Geest het hem niet ingeeft” (1 Kor. 12,3). Deze Heilige Geest zet ons ertoe aan om uit te spreken wie Jezus is: “Dan zal iedereen zeggen: ‘Jezus is de Heer’ en zo zal iedereen God, de Vader, eren” (Fil. 2,11). Met de Heilige Geest kunnen we ook naar corona kijken en ons afvragen wat deze coronatijd ons te zeggen heeft. God wil ons hier iets mee zeggen, zoals Hij door alle tekenen van de tijd tot ons spreekt.

Niet om te ontdekken wat de oorzaak van covid-19 is. Ook niet welke strategie we moeten hanteren om het virus te overwinnen. De Heilige Geest werkt meer in de richting van ons bewust worden, dat wij als mensen (toch) niet alles zelf in de hand hebben. Deze ontdekking doen veel mensen in onze geseculariseerde wereld. “Het is wel een tijd om na te denken”, hoor ik vaak. En met Gods Geest kunnen we ons afvragen wat is hierop nu mijn antwoord. 

Het is goed om dan met meer overtuiging te kunnen zeggen “Jezus is de Heer.” Dat kan in gedachten of al met woorden, en meer nog door onze levensstijl aan te passen. Zoals we allerlei aanpassingen hebben moeten doen: van de anderhalvemetermaatregel, tot in quarantaine gaan; van mondkapjes tot vaccineren. Dan kan ook onze geestelijke houding of mindset zich aanpassen als gevolg van onze bewustwording van de nieuwe werkelijkheid. Met de Heilige Geest kunnen we ertoe komen om metterdaad te zeggen “Jezus is de Heer”. En diezelfde Heilige Geest zet ons ertoe aan ons leven op Jezus te richten – met net zulke concrete maatregelen als afstand houden en mondkapjes. Nu dan door vanuit onze eigen overtuiging zelf voor praktische consequenties te kiezen en wellicht door minder op afstand gelovig te zijn. Zalig pinksterfeest! 

Pastoor-deken Wim Miltenburg fso