Tour de France – “Tour de Thorn”

Drie weken woon ik nu in Thorn; in de pastorie staan de meubels op hun plaats, gordijnen hangen op en in de meeste kerken van ons parochiecluster Emmaus heb ik de H. Mis gevierd. Nu kom ik ertoe om de post en daarbij vooral de reacties op mijn benoeming te beantwoorden. Tegelijk ga ik verder op verkenningstocht in ons dekenaat. De periode dat ik nu hier ben valt samen met de weken van de Tour de France.

Deze wordt altijd in de maand juli gereden en valt zo samen met vakantietijd. – Wellicht is deze ook daarom bekender dan de Giro, of de Vuelta –  Bij het volgen van de Tour krijgen we prachtige beelden van Frankrijk mee. Onbekende plaatsen, weidse landschappen en imposante, voor de renners afmattende, bergen prenten zich op ons netvlies.

Zo’n vakantieplaatje pik ik ook op als ik door het raam van de pastorie kijk: heel de dag door toeristen, Niet alleen daar, ook als ik naar de Maas in Wessem fiets, of de recreatie bij  de Maasplassen zie. Onderweg adem ik automatisch tegelijk de omgeving in. Zoals je bij de tour de France naast de renners ook het landschap meekrijgt. Vakantietijd maakt dit mogelijk. Op eenzelfde wijze kunnen we in deze tijd ook bouwstenen van  ons geloof opnemen. Ontdekkingen in de natuur, een bezoek aan een kerk, met al dan niet een viering of het aansteken van een kaarsje, of de historie die een gebouw met zich meedraagt; dat alles drukt iets uit van wat groter is dan wij zelf. Het zet ons op een godsdienstig spoor en opent ons hart voor de christelijke boodschap. We worden ons bewust van de katholieke wortels.

In mijn mailbox beantwoord ik juist de uitnodiging van “Tourtje Thorn”, een sympathiek aanbod om mee te krijgen wat toeristen hier mogen ervaren: een film over de historie, een rondleiding door de kerk en een wandeling door het stadje. Om in het wielerjargon te blijven: ik kijk uit naar de Tour de Thorn. Ik zie het als een welkome invulling op mijn tour door ons parochiecluster. En ik weet nu al dat  ik bij zo’n tour als van nature het mooie van ons geloof en passant zal inademen. 

Voor thuisblijvers en vakantiegangers: goede tijd en houden we oog voor het goede dat zich als vanzelf op onze tour aandient.

deken Wim Miltenburg fso