Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 H. Medardus, Wessem – Cluster Emmaüs

Parochie H. Medardus Wessem

De heilige Medardus, patroon van de parochie Wessem, was van Frankische afkomst. Hij werd omstreeks 450 geboren te Salency. Hij verplaatste zijn bisschopszetel van Veromandum (Vermandois) naar Noyon en stierf als bisschop van Doornik in 545.

De relieken van de patroonheilige zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog te Wessem verdwenen, maar de bisschop van Soissons heeft aan Wessem nieuwe relieken geschonken, omdat Wessem de meest noordelijke plaats was, toegewijd aan Sint-Medardus.
Voor onze voorouders was Medardus een ‘weerheilige’: als het op St. Medardusdag regende, sloeg bij velen de schrik om het hart, want dan kon het 40 dagen regenen.

In 1944 werd de parochiekerk van Wessem grondig verwoest. Alleen het priesterkoor en de buitenmuren van de zijbeuken bleven overeind. Er gingen stemmen op om de oude kerk volledig te slopen. Dankzij het advies van architect Ir. F.J.P. Peutz gebeurde dit niet en werd van hogerhand besloten de oude en kostbare kerk deskundig te restaureren.

Ondanks haar bewogen geschiedenis blijft de Wessemse kerk, ook na de geslaagde restauratie een van de kostbaarste en tevens merkwaardigste monumenten van de maasvallei.

Naast de kerkelijke vieringen zijn er ook concerten en exposities. De beiden koren, het Dameskoor en Unity verzorgen regelmatig de eucharistievieringen. Maar ook de sacraments- processie is in ere gehouden. Bijzonder is de jaarlijkse schuttersmis, waarbij het nieuwe koningspaar ingezegend wordt, maar ook de carnavalsmis.

Sinds enkele jaren is de kerkelijke begraafplaats in hergebruik genomen. Deze wordt onderhouden door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

We hopen, dat we de parochie mogen vergelijken met het Mariabeeld van Wessem: het dreef tegen de stroom in terug naar de kapel.

Kerkdiensten

 

H. Medardus
  -Wekelijks op zaterdag: 19:15
  -Wekelijks op donderdag: 19:00
Op de donderdag voor de eerste vrijdag van de maand, dan is er ná de H. Mis Aanbidding en Rozenkransgebed.
Zorgcentrum St. Jozef
  -Wekelijks op dinsdag: 10:30

Misintenties

H. Mis op zaterdag of zondagH. Mis in de weekdhrmwcaptcha

Parochiebureau en bezoekadres
Dhr. R.J.F. Smeets
De Groese 16
6019 EL Wessem
T.  0475-56 20 75
E.  medardus-wessem@cluster-emmaus.nl

Openingstijden: donderdag 18.00-19.00 uur

 

Kerngroep

Pastoor-Deken W.J.M. (Wim) Miltenburg f.s.o., voorzitter
Wijngaard 11
6017 AG Thorn
T. 0475-561410

Dhr. L.J.G. (Lei) Peeters, penningmeester
Houtmortelstraat 7
6017 CM Thorn
T. 0475 56 30 83

Dhr. S.L.G.J. (Sergio) van Zandvoort Vorst, lid
Steenweg 6
6019 AX Wessem
T. 0475 47 13 66

Dhr. S. (Stan) Corstjens
Maasstraat 19
6019 BA  Wessem
T. 0475-561224

Dhr. H. (Henri) Pinxten
Maasstraat
6019 BB Wessem

Dhr. E. (Eric) Stukstette
Meerschutte
6019  Wessem

 

 


Gegevens hoofdbewoner


vrouwman


Gegevens medebewoner


vrouwman
Gegevens medebewoner 2


vrouwman

Gegevens medebewoner 3


vrouwman
captcha