Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 Extra aandacht voor Sint-Jozef in maart – Cluster Emmaüs

Extra aandacht voor Sint-Jozef in maart

ROERMOND – De deze week begonnen maand maart is van oudsher in de katholieke kerk toegewijd aan Sint-Jozef. Dit jaar is er extra aandacht voor de stiefvader van Jezus, omdat paus Franciscus 2021 heeft uitgeroepen tot een internationaal Jaar van Sint-Jozef. In het bisdom Roermond wordt daar op diverse wijzen aandacht aan besteed met gebedsprentjes, draagspeldjes, een Jozefhymne en extra vieringen in de Sint-Jozefkerk in Smakt, het enige bedevaartoord van Sint-Jozef in Nederland.

 

Op de gebedsprentjes, die komende weken in grote aantallen worden verspreid, staat het beeld van Sint-Jozef met het Kind Jezus, zoals dat in de bedevaartkapel in Smakt te vinden is. Op de kaart staat ook een nieuwe gebed, waarin de voorspraak van de heilige Jozef wordt aangeroepen. Bij het bedevaartoord zijn ook speldjes en vlaggen van het beeld verkrijgbaar. Componist Hans Leenders uit Maastricht heeft een nieuwe hymne voor Sint-Jozef geschreven. Tekst en bladmuziek hiervan zijn van internet te downloaden.

 

Mis met bisschop

In de kerk van Smakt wordt elke zondagmiddag in maart om 15.00 uur een Jozeflof gehouden en gedurende de rest van het jaar elke eerste zondag van de maand. Op vrijdag 19 maart – het hoogfeest van Sint-Jozef – draagt bisschop Harrie Smeets van Roermond om 11.00 uur in de bedevaartkerk in Smakt een heilige mis op. Vanwege de coronamaatregelen is deze mis niet te bezoeken, maar wel online te volgen. Bovendien is de kapel van Sint-Jozef het hele jaar door overdag open voor bezoek, een kaars of stil gebed. Ook in andere Jozefkerken in Limburg wordt er aandacht aan het Sint-Jozefjaar besteed.

 

Paus Franciscus

De aanleiding voor paus Franciscus om 2021 uit te roepen tot internationaal Jaar van Sint-Jozef is dat het dit jaar 150 jaar geleden is dat Jozef werd uitgeroepen tot patroonheilige van de hele Kerk. De paus verbindt dit ook met de huidige coronacrisis, door Sint-Jozef als gids en rolmodel te zien voor alle vaders en iedereen die op de achtergrond belangrijk werk doet dat vaak niet opvalt, maar wel heel wezenlijk is, zoals artsen, verpleegkundigen, winkeliers, schoonmakers of transportwerkers. In de brief waarmee de paus het themajaar aankondigt, schrijft hij: “Te midden van de crisis hebben we ervaren hoezeer onze levens worden samengeweven en onderhouden door gewone mensen, mensen die vaak over het hoofd worden gezien. Mensen die niet verschijnen in tijdschriften- en krantenkoppen, of in de laatste televisieshow, maar die wél, juist in deze dagen, vormgeven aan de beslissende gebeurtenissen van onze geschiedenis.”

 

Livestream volgen

De viering met de bisschop op 19 maart is vanaf 11.00 uur live te volgen via de link www.twitch.tv/stagecreweventsnl

 

Gebedsprentjes bestellen

De nieuwe gebedsprentjes van Sint-Jozef zijn gratis te bestellen bij het bisdom in Roermond: info@bisdom-roermond.nl of bel 0475-386 891.

 

Draagspeldjes en vlaggen bestellen

De draagspeldjes (€ 1,50) en vlaggen (€ 25) zijn te bestellen bij het bedevaartoord in Smakt rectoraatsintjozef@kerkbestuursmakt.eu of via het parochiekantoor in Venray petrbnd@zonnet.nl .

 

Download Sint-Jozefhymne

De tekst en bladmuziek van de nieuwe hymne voor Sint-Jozef is te downloaden van de website van de Limburgse Sint-Gregoriusvereniging.  Download hymne https://sgv-roermond.nl/hymne-sint-jozef