Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cluster-emmaus.nl/httpdocs/beheerce/wp-content/themes/porto/inc/admin/ReduxCore/inc/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 376 Dekenaatsbezoek van de bisschop valt samen met 75 jaar bevrijding – Cluster Emmaüs

Dekenaatsbezoek van de bisschop valt samen met 75 jaar bevrijding

Vanaf vrijdag 20 september bezoekt onze bisschop drie dagen ons dekenaat. Dit bezoek valt in de periode van 75 jaar bevrijding. De bevrijding moest bevochten worden – de strijd concentreerde zich aan weerzijden van het kanaal. Het herinnert mij aan mijn eigen vader, die in de oorlog vanwege de Arbeitseinsatz moest onderduiken en met mijn opa ook eens een rivier – in dit geval de Hollandse Vecht – was overgezwommen om aan een eventuele razzia te kunnen ontkomen. Persoonlijke verhalen die doorverteld worden en kleur geven aan wat er, 75 jaar geleden, heeft plaatsgevonden. 

In het bisdomblad De Sleutel schrijft bisschop Harrie Smeets een persoonlijk verhaal over zijn vader en hoe een Duitse soldaat woord hield: “Ich bringe Ihren Sohn zurück.”. “Niet alles is zwart wit”, luidt de titel. De bisschop verhaalt hoe deze Duitse soldaat woord hield: hij had zijn vader in veiligheid gebracht, toen de kogels om de oren vlogen en toen deze naar huis terug kon, ging hij met hem mee tot op de boerderij en hij zei tegen de oma van de bisschop: “Hier ist Ihr Sohn zurück”.

De bisschop deelt zo zijn verhaal met ons. Bij het dekenaatsbezoek wil hij ons verhaal vernemen. Niet over 75 jaar geleden, maar hoe we nu als gelovige mensen in het leven staan.  Wat doen wij om het geloof bij de mensen (terug) te brengen? De grens tussen gelovig en niet-gelovig is niet zwart-wit. Met het programma wat we voor vrijdag 20 t/m zondag 22 september hebben opgesteld kleuren we de geloofspraktijk in. Ik hoop dat u door uw aanwezigheid aangeeft dat u de interesse van onze bisschop waardeert. Hieronder staat het volledige programma voor de vrijdag, waarbij het ochtendprogramma t/m het middaggebed in Neeritter voor iedereen bedoeld is; evenals ’s avonds de vespers in de Abdijkerk in Thorn. De eucharistievieringen op de beide andere dagen staan natuurlijk ook voor allen open.

Deken Wim Miltenburg fso

Programma bezoek van de bisschop op vrijdag 20 september aan het parochiecluster Emmaüs: Thorn, Wessem, Ell, Ittervoort, Neeritter, Hunsel, Heel en Beegden) 

 • 9.30 uur: H. Mis in Hunsel (voor allen).
 • Aansluitend voor allen koffie achter in de kerk. En info over de aangebrachte plaketten en de tuinplannen.
 • 11.00 uur: We lopen met de bisschop en ieder die mee wil een stuk van het Jacobspad van Hunsel naar Ittervoort, waar we op het kerkhof uitleg krijgen over de renovatie van de kapel.
 • Met auto’s gaan we naar de Lambertuskerk in Neeritter, waar we om 12.30 uur het middaggebed bidden. 
 • 13.00 – 14.15 uur: Lunch in het Pastorieke met kerkbestuur, dekenaatsbestuur en pastorale team.
 • 14.30u -15.00 uur: bezoek aan de H. Isidoruskerk in Haler-Uffelse 
 • 15.30 – 17.30 uur: De bisschop bezoek Daelzicht in Heel, ontmoet bewoners en pastoraalwerkenden vertellen wat zij doen.
 • 18.00 -18.30 uur: Vespers in de H. Michaëlkerk van Thorn. Iedereen is bij dit kerkelijk avondgebed welkom. 
 • 18.45 uur: Avondeten samen met de priesters en diakens van heel het dekenaat.

Zaterdag 21 september bezoekt de bisschop parochiecluster KANA 

 • De bisschop bezoekt de verschillende kerken en de parochies. De parochiële werkgroepen van Kana presenteren zich: Neer, Nunhem, Horn, Haelen, Buggenum, Roggel, en Heibloem. 
 • Om 18.00 uur is er een H. Mis in de H. Martinuskerk te Neer (voor allen) met de koren van Heibloem, Neer en Roggel. 

Zondag 22 september bezoekt de bisschop parochiecluster TABOR  

10.00 uur: Pontificale H. Mis in de H. Nicolaaskerk in Heythuysen (voor allen). 

Vervolgens bezoekt de bisschop de kerken in dit cluster en ontmoet hij werkgroepen van. Heythuysen, Baexem, Kelpen-Oler, Leveroy en Grathem.

Het dekenaatsbezoek wordt ’s avonds afgesloten met het openluchtspel: Vossen van de Spil in Haelen.